Pagina 1 van 1

advies gevraagd

Geplaatst: za jun 01, 2019 9:05 am
door SvenV
sinds een jaar ben ik herbegonnen met een Starboard Carve 162 liter freeride plank, voor velen onder jullie een 'boot' :-)
Nu is mijn vraag: heeft het zin om over te stappen naar pakweg een 130-140 liter freeride plank? Ga ik daar sneller mee planeren? Vaart die beter? Ga ik daar meer plezier mee beleven?
Ik weeg pakweg 85 kilo, minder dan 130 liter gaat (nog) niet lukken vrees ik.

alvast bedankt voor jullie reacties!
en als iemand zou willen ruilen, laat het gerust weten.

Re: advies gevraagd

Geplaatst: za jun 01, 2019 10:04 pm
door Alwin
Om gericht advies te geven hebben we nog wat meer informatie nodig. Wat is je niveau? Beheers je de waterstart? Waar vaar je? Welke zeilen gebruik je? Zou je de Carve bijhouden?

Re: advies gevraagd

Geplaatst: wo jun 12, 2019 12:07 am
door SvenV
Gebruik vlot heuptrapeze bij windsnelheden 4 à 5 Bft, planeren lukt zo af en toe, maar niet in de voetbanden, vaar meestal op binnenwateren maar soms ook op het Grevelingenmeer, ben in Gran Canaria op zee gaan oefenen, maar in een baai met geringe golfslag. Waterstarten lukt nog niet. De Carve mag weg als ik een goede vervanger vind.

Re: advies gevraagd

Geplaatst: za jun 15, 2019 3:32 pm
door Alwin
Je zoekt een board met doorgroeimogelijkheden zoals bv een Fanatic Gecko. Zo een board heeft diverse footstrap posities; gaande van redelijk centraal om te leren varen met straps - tot op de buitenkant om te varen met een grotere vin en krachtig zeil. De Gecko komt geleidelijk aan in planee, en geeft je wat tijd om je voeten in de straps te plaatsen.

Ik zou me niet blindstaren op volume, het is de breedte dat helpt om te planeren met minder wind, en om je zeil op te trekken. Een board van 75 cm breed is voldoende stabiel - zelfs al is het volume slechts 120l.

De Gecko is slechts een voorbeeld - andere merken hebben ook een board in hun gamma gericht op comfort en gebruiksgemak. Boards gericht op performance zijn algemeen technischer om te varen en moeilijker te gijpen naarmate het wateroppervlak onstuimiger wordt.

Succes,

Re: advies gevraagd

Geplaatst: ma jul 01, 2019 1:42 am
door SvenV
Bedankt voor het advies!

Ik kijk eens uit naar dat type plank. Onlangs eens een RRD Firemove van 130 liter geprobeerd, en die beviel me ook wel moet ik zeggen, 85 breed.

Re: advies gevraagd

Geplaatst: ma jul 01, 2019 9:59 am
door 76-er
De Firemove is een erg aangename plank, op vakantie was het 1 van mijn favoriete boards uit de verhuurpool. Mijn zoon is op dat board doorgegroeid van beginner tot iemand die voetbanden en trapeze ging varen. De maat die je nodig hebt hangt van vele factoren af. Onder welke omstandigheden ga je varen? Alleen als het flink waait of ook bij net wel net niet condities? Welke zeilmaten ga je gebruiken? Ambitie/doorzettingsvermogen? Etcetera.

Re: advies gevraagd

Geplaatst: vr jul 05, 2019 7:49 am
door SvenV
zeilen: 5m², 6m², 6,4m², 6,7m², 7,5m², 7,8m², 8,5m² en 9m²
Een beetje vanalles dus, voor lightwind op de Belgische binnenwateren (Schulen, Hazewinkel, Paal) en zo nu en dan eens op het Grevelingenmeer. De zee vind ik eigenlijk nog te moeilijk, tenzij in een baai op Gran Canaria, dat lukt wel.

Mijn ambitie beperkt zich tot het varen en planeren in trapeze en voetbanden, momenteel is 5Bft zowat het maximum haalbare. Waterstarten lukt nog niet, vandaar dat een brede en stabiele plank nodig is. Ik voelde dat ik met die Firemove sneller ging planeren dan met de 162 Starboard Carve, die toch redelijk log is.

Veel doorzettingsvermogen, dat wel :-)